Το επιχειρηματικό περιβάλλον στη διασυνοριακή περιοχή παρουσιάζει αδυναμίες στην παροχή χρηματοοικονομικών εργαλείων στις ΜΜΕ, είτε στο στάδιο της ίδρυσής τους είτε σε επίπεδο υφιστάμενων που απαιτούν κεφάλαιο κίνησης (ταμεία). Το προτεινόμενο έργο έρχεται να καλύψει το προαναφερθέν κενό παρέχοντας εξειδικευμένη υποστήριξη που λαμβάνει υπόψη τα προφίλ των ενδιαφερομένων και στοχεύει στην ανάδειξη και χρήση νέων χρηματοδοτικών μέσων (εργαλείων) και υπηρεσιών πρόσβασης σε κεφάλαιο κίνησης (funds). Οι συνεχείς αλλαγές και μεταβλητότητα της επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, κανονισμών και διαδικασιών ανάπτυξης, παραγωγής, εμπορίας και διαθεσιμότητας προϊόντων, απαιτούν εξειδικευμένη και στοχευμένη υποστήριξη. Το προτεινόμενο έργο θα παρέχει υποστήριξη σε συνδυασμό με συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μια σειρά θεμάτων – τομέων (σήμανση και πιστοποίηση προϊόντων, θέματα εξαγωγικού προσανατολισμού, κανονιστικό πλαίσιο, ειδικές λογιστικές απαιτήσεις, ανάλυση αγοράς, σύγχρονη οργάνωση, μέθοδοι διαχείρισης και λειτουργίας για ΜΜΕ κ.λπ. .). Το επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη δικτύων των οποίων η χρησιμότητα έχει επιβεβαιωθεί.
Η έγκαιρη και άμεση ενημέρωση μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στην εύρεση έμπιστων συνεργατών – συνεργατών. Τα επιχειρηματικά δίκτυα θα μπορούσαν να παρέχουν αυτή την αμεσότητα πληροφοριών και να υποστηρίξουν συνεργασίες. Το προτεινόμενο έργο θα προχωρήσει στη δημιουργία διασυνοριακών δικτύων μεταξύ ΜΜΕ, με στόχο επίσης την ενσωμάτωσή τους σε μεγαλύτερα υπάρχοντα δίκτυα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Ένας επιπλέον λόγος για την ανάπτυξη διασυνοριακών δικτύων μέσω διαδικτυακών εφαρμογών είναι η πρόσφατη προσπάθεια παροχής άμεσης βοήθειας (κεφαλαίων) σε ΜΜΕ της διασυνοριακής περιοχής μέσω του Προγράμματος Ελλάδας-Βουλγαρίας 2014-2020. Στη διασυνοριακή περιοχή, υπάρχει ένα δυναμικό ανθρώπινο κεφάλαιο που αναζητά δημιουργικές λύσεις, για την καινοτομία και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και επίσης η περιοχή CB έχει υψηλή συγκέντρωση ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων με εκτενή τεχνογνωσία σε εφαρμοσμένους τομείς της οικονομίας. Υπάρχουν τομείς οικονομικής δραστηριότητας που μπορούν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τις σύγχρονες τεχνολογίες και πρακτικές. Όμως το RΚΑΙD των εταιρειών δεν αρκεί, ειδικά με το μειωμένο κόστος που απαιτείται σε πολλές περιπτώσεις. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πρόσβαση στην έρευνα και την καινοτομία που μπορούν να βελτιώσουν την αλυσίδα αξίας τους. Το προτεινόμενο έργο προβλέπει τη δημιουργία και λειτουργία μιας Δομής Δημιουργικής Επιχειρηματικότητας στην οποία οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος που θέλουν να λύσουν.
Με κριτήρια τις ανθρώπινες ανάγκες, την τεχνολογικά εφικτή εφαρμογή και την επιχειρηματική βιωσιμότητα, θα ανακαλύψουν ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες που πρέπει να έχει το προϊόν ή η υπηρεσία τους για να λύσει το πρόβλημα αποτελεσματικά και αποτελεσματικά. Η Δομή της Δημιουργικής Επιχειρηματικότητας θα είναι το διασυνοριακό σημείο αναφοράς για την καινοτομία, έρευνα και υποστήριξη σχετικά με την ανάπτυξη ιδεών και προϊόντων. Η μείωση του λειτουργικού κόστους χωρίς να επηρεάζονται οι ποιοτικοί παράγοντες, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την παρουσία χωρών που έχουν συμπιέσει το παραπάνω κόστος και εμφανίζονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Το προτεινόμενο έργο θα εφαρμόσει τεχνολογίες και διαδικασίες μείωσης κόστους, σε πιλοτική βάση, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε συγκεκριμένο αριθμό εταιρειών που θα επιλεγούν από τους τελικούς δικαιούχους.
Το θέμα της σύνδεσης της αγοράς εργασίας με τον επιχειρηματικό κόσμο ήταν και συνεχίζει να είναι ένα καυτό θέμα. Δεν είναι τόσο το επίπεδο εκπαίδευσης, αλλά η εξειδικευμένη γνώση και πρακτική που πρέπει να καλύπτει τις επιχειρηματικές ανάγκες. Το προτεινόμενο έργο θα αντικατοπτρίζει τις ανάγκες τους, σε συνεργασία με ειδικούς, σε στοχευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού τους, ώστε να αντιπροσωπεύουν πραγματικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαιτήσεις της διασυνοριακής περιοχής.
Υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου 31,61 μήνες
Έναρξη: 13/04/2021 Λήξη: 30/11/2023
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-TOTAL BUDGET: 652.200,00 €
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ: 85% ΕΕ ΚΑΙ 15% Εθνική Συμμετοχή
ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 2014 – 2020
Άξονας Προτεραιότητας 1 – Μια ανταγωνιστική και καινοτόμος διασυνοριακή περιοχή
Ταμείο: ΕΤΠΑ
Θεματικοί Στόχοι /Προτεραιότητες
03-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του γεωργικού τομέα (για το ΕΓΤΑΑ) και του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας (για το ΕΤΘΑ) Επενδυτική προτεραιότητα 3α – Προώθηση της επιχειρηματικότητας, ιδίως με τη διευκόλυνση της οικονομικής εκμετάλλευσης νέων ιδεών και ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων μέσω θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων. Ειδικός στόχος 1 – Βελτίωση των συστημάτων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας των ΜΜΕ
visibility_offDisable flashes
titleMark headings
settingsBackground Color
zoom_outZoom out
zoom_inZoom in
remove_circle_outlineDecrease font
add_circle_outlineIncrease font
spellcheckReadable font
brightness_highBright contrast
brightness_lowDark contrast
format_underlinedUnderline links
font_downloadMark links